Folkrätts-
bevakningen

Sverige och Syrien

 

Sveriges utrikesminister och Syrien

I den utrikespolitiska deklaration som presenterades den 13 februari 2013 står det bl.a: Vad som började med fredliga krav på frihet har genom en brutal regims våld utvecklats till ett inbördeskrig ...

Javisst, det fanns fredliga krav. De utnyttjades dock av utländska krafter som, genom att smuggla in soldater och vapen samt stödja terrorister inne i landet, förvandlade dem till militära angrepp med syfte att störta presidenten. Under krisens första tid led regeringens säkerhetsstyrkor och militär svåra förluster genom att de blev måltavlor för oppositionens prickskyttar. Det var så det började.

Du kan läsa den utrikespolitiska deklarationen här, där du på sid 5 har om Syrien. Det står dock inte mycket om denna viktiga fråga. Ingenting om den utländska inblandningen. Den är brott mot FN:s stadga, och det borde naturligtvis ha nämnts.

Utrikesminister Carl Bildt nämner inte heller president al-Assads fredsplan från den 6 januari 2013. Det borde han ha gjort för att därmed internationellt stödja en god sak. Läs mer om fredsplanen här.

Till och med 31 maj 2013 hade EU förbud mot att sända vapen till Syrien, och därefter upphörde förbudet. Både Frankrike och Storbritannien har talat om att sända vapen till oppositionen, men Storbritannien uppges nu ha ändrat sig. Carl Bildt ville ha kvar förbudet, och det hedrar honom.

USA förklarade den 13 juni 2013 att de ska sända vapen till oppositionen. Carl Bildt kritiserade beslutet och menar att det kan leda till kapprustning i Syrien, och han ska ha erkännande även för detta.