Folkrätts-
bevakningen

USA-
imperialismen

 

2013

Uppdaterad 7 jan. 2014

New York Times 24 mars

Den 24 mars 2013 fanns i New York Times en artikel, vilken vi väljer lite ur:

Luftbro med vapen till syriska rebeller växer, med CIA:s hjälp

Med hjälp av CIA, har arabiska regeringar och Turkiet kraftigt ökat sitt militära bistånd till Syriens opposition de senaste månaderna, när de har utökat en hemlig luftbro av vapen och utrustning för upproret ...

Luftbron, som började i liten skala i början av 2012 och fortsatte periodvis under hösten växte till ett stadigt och mycket tyngre flöde i slutet av året, visar data. Den har vuxit till att omfatta mer än 160 militära fraktflygningar från Jordanien, Saudiarabien och Qatar som har landat på Esenboga flygplats nära Ankara, och, i mindre utsträckning, på andra turkiska och jordanska flygplatser ...

[...] Även medan Obama-administrationen offentligt har vägrat att ge mer än icke dödligt stöd till rebellerna, har CIA:s medverkan i vapenleveranserna − om än mestadels i en rådgivande roll, säger amerikanska tjänstemän − visat att USA är mer villiga att hjälpa sina arabiska allierade att stödja den dödliga sidan av inbördeskriget.

Från kontor på hemliga platser har amerikanska underrättelseofficerare hjälpt de arabiska regeringarna att handla vapen, inklusive en stor upphandling från Kroatien ...

[...] En försiktig uppskattning, ... enligt SIPRI, blir att det kan vara 3 500 ton militär utrustning.

Troligt är att uppgifterna (according to American officials speaking on the condition of anonymity) har planterats av Vita huset för att testa hur kongress och opinion reagerar. Uppgifterna väckte uppmärksamhet, och de fanns i nyheter i Sveriges Radio några dagar senare.

Sedan, öppet om vapensändningar

Den 13 juni meddelade USA att de ska sända vapen till oppositionen, och leveranserna sades kunna komma igång om några veckor.

Beslutet motiverades med att Syriens regering påstods ha använt kemiska stridsmedel flera gånger det senaste året. Påståendet avfärdades av Syriens regering och betvivlades av andra. För att läsa mer om detta kan du gå till sidan Nyheter och kommentarer.

Men nu ...

Det blev inga öppna vapensändningar. Det tycks bero på splittringar inom oppositionen, och USA är rädda för att sända vapen till grupper som de inte litar på. Vapen tycks gå genom Saudiarabien till utvalda grupper.