Folkrätts-
bevakningen

Nyheter och kommentarer

 

29 april 2018


Bedrägeri och anfall

Den 14 april anföll USA, Storbritannien och Frankrike Syrien. De påstod att anfallet var svar på användning av kemiska vapen. Syriens regering har inte använt kemiska vapen. USA, Storbritannien och Frankrike bluffade.

Tidigt på morgonen den 14 april sände USA, Storbritannien och Frankrike mot mål i Syrien 103 missiler. 71 av dessa förstördes av det syriska försvaret. Anfallet motiverades som ett svar på att Syriens regering påstods ha använt kemiska stridsmedel den 7 april i staden Douma.

Syrien håller på att vinna kriget, och det är omöjligt att man skulle använda kemiska stridsmedel och dra på sig omvärldens kritik.

Vittnen visar att det inte var något angrepp med kemiska stridsmedel den 7 april. I stället hade de så kallade Vita Hjälmarna arrangerat falska scener som filmades och påstods visa att det hade varit ett sådant angrepp.

Bilderna använde sedan USA, Storbritannien och Frankrike till att motivera anfall mot mål i Syrien.

Väst håller på att förlora kriget mot Syrien. Anfallet den 14 april visar kanske att de tror att en utvidgning av kriget kan vara en framkomlig väg.


Att läsa och se

Syriska barn avslöjar sanningen bakom påstådda påstådda kemattacken. Artikel 23 april hos webbplatsen jinge. Bland annat kommenteras Vita Hjälmarna.

Presskonferens 26 april med vittnen från den arrangerade falska kemvapenattacken. Presskonferensen hölls hos OPCW, The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons i deras huvudkontor i Haag i Nederländerna. Video hos nyhetskanalen RT, Russia Today, 41 minuter, samtidig tolkning till engelska.


Ryssland, USA och Sverige i FN:s säkerhetsråd

Ett möte med FN:s säkerhetsråd sammankallades genast 14 april. Där ville Ryssland att ett uttalande skulle antas, vilket bland annat uppmanade USA och dess allierade att

omedelbart och utan dröjsmål upphöra med aggressionen mot [Syrien] och avstå från ytterligare aggressiva handlingar i strid med internationell rätt och FN-stadgan.

Uttalandet röstades ned, och Sverige röstade tyvärr emot uttalandet.