Folkrätts-
bevakningen

Nyheter och kommentarer

 

23 januari 2014

Redigerat 17 april 2017.


Kemiska stridsmedel

Tidigt på morgonen den 21 augusti spreds kemiska stridsmedel i en förort till Damaskus.

Bedrägliga videor

Moder Agnes Mariam el-Salib i Klostret St. James i Qara i Syrien, och hennes internationella grupp, ISTEAMS (International Support Team for Mussalaha in Syria), har använt hundratals timmar till att studera ett antal av de videor som påstås visa offer för gasattacken. De har då kommit fram till att flera av videorna är bedrägerier. Anhöriga berättade för gruppen att de kände igen barn i videon, och barnet kom från en annan ort än där gasattacken var.

Dessutom: Vi ser barn i en video presenterade som offer i en kemisk attack i Jobar. Och sedan ser vi samma ungar i en video från Kfar-Batna, ...

Gruppen har talat med bl.a. FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. De har gjort en rapport (pdf), som bl.a. visar jämförande bilder från videor.

Här finns en intervju med Moder Agnes 6 september i nyhetskanalen Russia Today. Här finns en senare intervju, 18 september, i samma kanal.

Mer om henne? Här finns tips om videor.

FN:s inspektörer

Den 21 augusti fanns redan inspektörer från FN i Syrien för att undersöka tidigare påstådda gasattacker. De tidigare områdena besöktes inte, utan i stället besökte man området från 21 augusti och tog prover, undersökte nedslagsplatser för raketer och intervjuade överlevande. FN lämnade sin rapport den 16 september, och den konstaterar att giftgasen sarin har använts. USA, Storbritannien och Frankrike pekade snabbt ut Syriens regering som ansvarig, men de hade inget stöd för det i rapporten.

Den 26-29 augusti besökte FN:s inspektörer nedslagsplatser för raketer som ska ha spridit giftgasen. Men de skriver att Platserna har besökts av många andra både före och efter undersökningen. Delar [av raketer och annat] och andra möjliga bevis har uppenbarligen hanterats eller flyttats innan undersökningslaget kom dit. ... Medan laget var där kom personer bärande med andra misstänkta vapendelar, vilket visar att sådana möjliga bevis har flyttats eller möjligen manipulerats.

Du kan läsa FN:s rapport här. De ovan översatta citaten finns på sidorna 18 och 22 (pdf-numrering 21 och 25).

Terroristers provokation

Bedrägeriet med bilderna och annat tyder på att det var terrorister som låg bakom gasattacken. Sedan skulle USA kunna skylla på regeringen och ge ett svepskäl för att gå till öppet militärt angrepp.

I en lång artikel den 8 december, Whose sarin?, skriver den respekterade journalisten Seymour M. Hersh om vad USA:s underrättelsetjänster kände till före och efter gasattacken. Slutsatsen är bl.a. att gruppen Al-Nusra hade möjlighet att tillverka sarin, och att:

Barack Obama berättade inte hela historien i höstas när han försökte göra så att Bashar al-Assad var ansvarig för den kemiska vapenattacken nära Damaskus den 21 augusti. I vissa fall utelämnade han viktiga underrättelser, och i andra presenterade han antaganden som fakta.

Kort räckvidd

Den 14 januari 2014 publicerade två amerikanska forskare resultat som visar att de raketer som användes vid attacken 21 augusti inte kunde ha avfyrats från områden som kontrollerades av regeringen. De hade för kort räckvidd för det.

Uppgifter från USA:s utrikesminister John Kerry vid månadsskiftet augusti-september, om att raketerna kom från regeringskontrollerat område, var alltså felaktiga.

Redan våren 2013

Tidigare under våren användes kemiska stridsmedel på andra platser i Syrien. Ryska undersökningar tyder på att det var oppositionen som då hade använt dem. Dessutom hittade den syriska armén förråd av kemikalier, som såg ut att vara tänkta som material till vapen för oppositionen.

Den syriska regeringen begärde att FN skulle sända inspektörer för att undersöka. Det blev ingen hjälp från FN den gången, men i augusti kom inspektörer så de fanns i Syrien den 21 augusti.